HTML

Clooney, a lassú Bourne

2011.10.10. 22:14 :: jmc

 George Clooney generációnk egyik legismertebb és leghíresebb színésze. Azt, hogy legjobb vagy legtehetségesebb nem tudom, nem is tisztem megítélni, viszont ez egy blog, ahol a véleményemet leírhatom és én kifejezetten szeretem a játékát. Én hiszem azt, hogy egy színész csak olyan szerepet tud élethűen eljátszani -többször, ami hasonló a valódi személyiségéhez. És abban is biztos vagyok, hogy egy idő után ez oda-vissza működik: vagyis a színész valódi személyisége hatással van a megformált karakterre és fordítva: a karakter hat a valódi énre. Bruce Willis a lecsúszott, szétcsúszott jófiú, aki tesz mindenre, de azért mindig megmenti a világot, pontosabban csak teszi a dolgát (nem csak a Die Hard sorozatra gondolok). Will Smith a kicsit piperkőc, laza, de teljesen profi "világmentő" karakter (kivéve Hét Élet, Boldogság Nyomában, Legenda Vagyok és félig meddig Hancock). George Clooney az elegáns, magányos, sármos szűkszavú karakter. Ez ebben a filmben sincs másképp. Sőt.

Kicsit fura volt Clooneyt pisztollyal a kezében látni, de nem ez az első (Sivatagi Cápák, The Peacemaker) és könnyen meg lehet szokni. Ami sokkal furcsább és szokatlanabb volt az Clooney szinkronhangja. Ugyanis nem Szabó Sípos Barnabás! Hanem Haás Vander Péter. Félreértés ne essék, H.V.P. kitűnő szinkronszínész, imádom a hangját, mindannyian sokszor hallhattuk, rengeteg filmben, pl. Vince Vaughn-nak kitűnően áll. Viszont nagyon furcsa volt Clooneyt látni és egy kemény, ércesebb hangot hallani, nem pedig Sz.S.B. melegebb, selymesebb hangját, ami kitűnően illett a színész eleganciájához. Na, de térjünk át a filmre. Clooney magányos bérgyilkost játszik, aki igyekszik senkivel sem barátkozni, elvégezni a munkát és magányosan utazgatni. Egy kevésbé jól sikerült küldetés után Olaszország egy kis városában kell meghúznia magát, amíg lecsendesednek a dolgok. Ám ott is kap egy megbízást és ráadásul még a szerelem pillangója is rátalál. A történetről ennyit, mert ... nos azért mert nem túl bonyolult. És akkor itt visszaítélnék arra a "Sőt"-re, amit a bevezetőmben írtam. Ez a film jól áll Clooneynak, épp úgy, mint az Oceans széria. Csak itt nem az elegáns környezet és a csilivili miatt (bár az is van, az Olasz táj gyönyörű!), hanem a film ritmusa miatt, ami kifejezetten lassú folyású. Hosszú, elnyújtott képek, egy csomó "felesleges" filmkocka, amit simán ki lehetne hagyni, hogy pörgősebb legyen a film, de itt nem ez a lényeg, épp az ellenkezője. Én imádom az ilyet. Például ott az örök kedvencem, Az Időjós. Jelen film esetében sincs semmi gondom ezekkel a megoldásokkal, ami kevésbé tetszett az az, hogy nem igazán volt számomra világos a film fővonala, a másik pedig a film befejezése. Ugyan nem egyértelmű, de el lehetett volna tekinteni ettől a megoldástól, bár Clooney nagyon jól játszotta az utolsó autós részt. Összegzésként Az Amerikai jó film, de egyrészt készülj fel, hogy hosszú és vontatott, másrészt eléggé hangulatfüggő. Szerintem ilyen esős, borús, hideg időben kitűnő választás lehet a kanapéból, jól betakarózva. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: will smith bruce willis george clooney the american az amerikai

A bejegyzés trackback címe:

https://muvi.blog.hu/api/trackback/id/tr603292938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása