HTML

Párizsnak vége !

2011.09.12. 08:22 :: jmc

A hétvégi írósztrájkom után újra itt vagyok. Túl vagyunk szeptember 11. tizedik évfordulóján, hál'Istennek bármiféle gond nélkül, szóval a világban minden megy ugyanúgy tovább - remélem így is marad. Természetesen 9/11 komoly nyomot hagyott a filmes szakmában is, hisz - bármennyire is csúnyán hangzik, de -kitűnő alap tragikus, szomorú hangvételű filmekhez. Erről nagyon jó összefoglaló cikket olvashatunk itt. Ami még egy érdekes statisztika lehetne, hogy azóta hány amerikai filmben említették meg valamilyen hivatkozási alapként 9/11-et. Na de most tényleg nem erről, hanem valami másról. 
 
Szóval!
 
Valamiért - nem tudom miért - de még mindig zombik vannak a fejemben, és ezzel kombinál az agyam mindenféle fura dolgot, nem is beszélve az éjszakákról, amikor álmomban természetesen egy hatalmas gépfegyverrel a kezemben bőszen írtom az élőholtak végeláthatatlan seregét. AAAarrgh!
Éber állapotomban viszont sokkal kreatívabb dolgok jutnak eszembe. 
 
Most némi SPOILERes tartalom következik.
 
A 28 héttel később vége ugye az, hogy a tökös, de azért vajszívű néger pilóta felveszi a stadionhoz elvergődő 2 gyermeket. A srácot azt korábban megharapta az apja, de ennek ellenére mégsem változott át, vagyis ugyanaz az immunitás jelentkezett nála is, mint az anyjánál. Ekkor a helikopter felszáll, távoli képek és Nagy-Britannia sziklás partjait elhagyva a kontinentális Európa felé veszi az irányt. Majd nem sokkal később (ha jól emlékszem a stáblista végén), két dolgot is látunk: a lezuhant helikoptert, azt követően pedig egy alagutat, ahol furcsa mozgású, ám annál fürgébb és hörgősebb emberkék igyekeznek a napfény felé - igen, zombik -, ahol tiszta, fertőzés mentes, emberek vannak és a kamera emelkedésével egy ismerős motívum, építmény, szimbólum is feltűnik: igen, a Eiffel-torony.
Tehát a zombik Párizsba is eljutottak. A képsor - a nyugodt járókelők -  alapján arra következtethetünk, hogy a helikopterben mégis csak átalakult a kissrác, megmarva a pilótát és a testvérét, a gép pedig így lezuhant, mondjuk Párizsban, úgy hogy erről senki más nem tudott. 
Mindemellett mondjuk érkezhettek volna a zombik a Csalagúton keresztül is, de azt erősen kétlem, ott csak meg tudták volna őket fogni, ráadásul akkor biztos evakuálták volna Párizst, vagy bármi ilyesmi. De nem! Szóval a lényeg, hogy a kór elszabadult, a zombik vidáman
hentelik (gyilkolják) az embereket és Párizsnak annyi! És itt a lényeg!
 
Tegye fel a kezét aki ezt egy másik filmben is látta már! Pontosabban egy másik film végén.
Na? Na? Na?
 
Igeeeen! Pontosan! Shyamalan mester egyik alkotásáról van szó, sokak szerint rossz és értelmetlen, szerintem érdekes és egyedi,a főszerepben egyik kedvencemmel, Mark Wahlberggel. Igeeeen! Ez Az Esemény (The Happening). A film teljes storyját nem írom le, de a lényeg, hogy ott is valamilyen kór (legalábbis azt hiszik, hogy az) elszabadul, aminek következtében az emberek sorra hullanak, de főleg a tetőről és lefelé. Szó szerint. Ugyanis ez a valami kiiktatja az agynak azon részét, ami megakadályozza, hogy vigyorogva kárt tegyünk magunkban, vagyis kinyiírjuk magunkat. A filmben lévők azonban nem olyan szerencsések, mint mi nézők és különféle módokkal (a kedvencem a fűnyíró elé fekvő) harakirit követnek el. Főhősünk, szerelme és egy maréknyian még menekülnek, hogy mi elől, azt nem tudják, hogy hova azt főleg nem tudják, de mindenképp nagyon menekülnek, főleg el. 
Azt, hogy túlélik vagy sem, nem árulom el, tessék megnézni! Na de, ami itt a lényeg, hogy
a stáblista után itt is kapunk egy kis poént. A film cselekménye ugye az Államokban játszódik. Na de! A stáblista után egy parkot látunk, ahol emberek vidáman sétálgatnak, beszélgetnek. Ám egyszer csak hirtelen elcsendesedik minden, az emberek megállnak. Majd pár pillanat múlva sikítások és földre zuhanó emberek hangja. A kamera lassan emelkedik és tádááááááám! Mi van ott? Biza, az Eiffel-torony!
Szegééééény Párizs! Ismét annyi neki!
Na de miért? Miért?? Miért a franciák? Finom a pezsgőjük, páratlan a sajtuk, világhírű a divatjuk, a nyelvük az egyik legnehezebb és legszebb a Földön (mármint a francia) és ott még a levegőben is romantika van (főleg Párizsban, de szinte bárhol). A választ persze nem tudom...

Lehet irigy Hollywood a franciákra? Vagy a sikeres, nemzetközileg is elismert francia filmekre és így állnak bosszút? Vagy ez egy titkos összeesküvés, hadüzenet? Vagy csak így fejezik ki szeretetüket? Neem tudom. 

Jaj és még egy valami! Ki látta a 2009-es G.I. Joe A kobra árnyékábant? (G.I. Joe: Rise of the Cobra) Ha jól emlékszem, ott van egy csata, ahol mit akar a gonosz főszereplő biológiai fegyverrel elpusztítani, hol akarja a világra szabadítani? Igen, ott a pont! Párizsban! Ráadásul úgy, hogy az Eiffel-toronyra engedi ki!
 
Komolyan, én sajnálom Párizst, nem ezt érdemli! Kíváncsian várom, amikor Depardieu, JeanReno, Marion Cotillard és Vincent Cassel New Yorkban kezd el vandálkodni és a francia lobogót kitűzik a Lady tetejére (úgy is ők adták nekik).
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: francia párizs ötlet világvége zombi 28 héttel később mark wahlberg eiffel torony the happening az esemény

A bejegyzés trackback címe:

https://muvi.blog.hu/api/trackback/id/tr833219930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hgmc 2011.10.15. 20:06:43

köszönöm!! napok óta gondolkodtam egy film címén, és nagyon megörültem mikor a leírásban ezt a filmet véltem felfedezni! régen láttam már az eseményt, nem volt különösen jó film, de mindenképpen érdekes a sztorija és érdemes megnézni :) bár ezek szerint - számomra - felejthető :)
süti beállítások módosítása