HTML

Dead Space : Downfall & Aftermath

2012.01.24. 19:34 :: jmc

dead space comic book.jpgA mai nap két főszereplője a borzongás és a rettegés. A Dead Space sorozat hol így, hol úgy jelenik meg: képregény, rajzfilm vagy épp számítógépes játék formájában, de egy biztos: borzolja az idegrendszert. Nem ismerem a teljes "Dead Space Univerzumot", a bennfentesek szerint időrendi sorrendben először a képregények jönnek, majd a Dead Space Downfall rajzfilm, azt követően a "Dead Space" számítógépes játék, Dead Space Aftermath rajzfilm és végül a "Dead Space 2" játék. Mielőtt még nagyobb szóismétlésbe keverem magam, inkább vágjunk bele a témába.

 




Dead_Space_Downfall_poster.jpgVagy azt is mondhatnám, a húsba. Ugyanis ha a poszterekből és a bevezetőből nem lenne világos, itt azonnal leszögezem, hogy horror rajzfilmekről van szó, abból is a véresebből, így egyáltalán nem ajánlom őket a fiatal korosztály számára. A Downfallban a történet fonalát ott vesszük fel, hogy az USG Ishimura űrhajó és legénysége, valahol a világűr szélén, egy apró és elhagyatott bányászbolygón különös kegytárgyra bukkan. Küldetése egyértelmű: mindenáron hazahozni a Földre. Az idegen ereklyének fontos szerepet tulajdonítanak, úgy vélik az emberiség eredetére és Isten létezésére is magyarázatul szolgál. Amint azt sejteni lehet, nem minden az, aminek látszik, és ez sokszorosan igaz egy, az űr hideg mélyén talált földönkívüli, ám mindenképpen valamely intelligencia által készített tárgyra is. Az emberek kezdenek ellenségesen, agresszíven viselkedni egymással a hajón, de ez még csak a kisebb baj. Az ereklye, Isten szeretete és megbocsátása helyett, a sátán pokoli seregét bocsátja a hajóra, a mészárlás pedig elkezdődik. A legénység és a maroknyi biztonsági személyzet megpróbál úrrá lenni a helyzeten és menteni a menthetőt, ám esélyeik folyamatosan csökkennek, az idő pedig sürgeti őket...

Dead_Space_Aftermath_Blue_Ray.jpgAz Aftermath ott folytatja, ahol a Downfall abbahagyta. 2059-ben járunk, az USG Ishimura után küldött mentőhajó, az USG O'Bannon eltűnik az űr mélyén, a földi irányítással megszakad a kapcsolat. A keresésükre küldött hajó végül megtalálja az O'Bannont, nem kis meglepetésükre négy túlélővel a fedélzetén, mivel a hajó úgy néz ki belülről mint egy vágóhíd, a legénység többi tagja pedig egyszerűen eltűnt. A túlélőket egy katonai bázisra viszik, ahol minden eszközt megragadva próbálják kiszedni az emlékezetükből, hogy pontosan mi történt és mit tudhatnak, hogyan élték túl a borzalmakat. Az általuk elmondott információk pedig szigorúan bizalmasnak minősülnek, nem kerülhetnek napvilágra...


A Dead Space témája nem mondható egyedinek, rengeteg hasonló filmet láthattunk már: Alien, Doom, Halálhajó, Pandorum, csak hogy néhányat említsek a legjobbak közül. Egyáltalán nem meglepő, hogy újra meg újra hozzányúlnak ehhez a témához. A horror műfaja mindig is szerette a kicsi, zárt tereket, egy kolóniát vagy közösséget: egymásra utalt emberek, az életük a saját kezükben, nincs hova menekülniük és a hajsza elkezdődik. Tovább fokozható az izgalom és a rettegés, ha mindez kint a végtelen űr sötétjében, egy űrhajóban történik. Hova is menekülhetnénk? Szembe kell fordulnunk a félelmeinkkel és harcolnunk kell, ha túl akarjuk élni. Ennek az eszmének és gondolatnak mindig van egy varázsa. Talán azért, mert arra az ősi túlélő ösztönre épít, amit az evolúció modern, kényelmesebb évszázadai sem tudtak kiölni belőlünk. A Dead Space mindkét része kitűnően ragadja meg ezt az érzést, mind audiovizuális mind pedig dramaturgiai szempontból, és könyörtelenül az arcunkba vágja. És miközben a gonosz féktelen tombolásának vagyunk szemtanúi, hőseink pedig még elkeseredettebben küzdenek az életükért, mi egyre jobban szorítjuk keresztbe tett ujjainkat: túlélni.

Szólj hozzá!

Címkék: horror rajzfilm Dead Space Dead Space Down Fall Dead Space Aftermath scfi-fi

A bejegyzés trackback címe:

https://muvi.blog.hu/api/trackback/id/tr503744648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása